Multifunctional and Sustainable – Architecture at bauma Shanghai 2014

The pavilion at bauma Shanghai was realized on two levels constructed mainly of steel, wood and glass. The ground floor housed a public as well as a private area. The public area was composed of a large foyer, a shop, meeting rooms and a cafeteria generously catered towards satisfying a wide variety of culinary desires. A VIP area, other meeting and conference rooms and a spacious roof-terrace made up the second story.

Glass was clearly the dominant construction material on this level. The conceptual background was of a practical as well as of aesthetic nature. On one hand, the glass gave the floor an open and unobstructed feel. On the other hand, the glass walls were also designed to be modifiable, and so making the room multi-functional e.g. meeting rooms could be changed into a restaurant.

Glass was also a primary element in the composition of the ground floor in order to realize the client’s request. (Almost) all exhibits were (almost) always visible through the large glass walls – the exhibition area and the pavilion were clearly linked. In addition, the visitors perceived all exhibit pieces as one single installation.

In terms of sustainability and creating a ‘green’ architectural concept the whole pavilion was equipped with air filters. After all, the air quality in Shanghai is not really known for its healthiness. Additionally, we tried to re-use as much material as possible of the previous bauma pavilion. Last but not least, we paid a good attention to not using polluting or hazardous substances like lacquer.